© JazzCafe@DenEgger

JazzCafe@DenEgger

een organisatie van

in samenwerking met IGCS

homepage
History JazzCafe 5.0
  Sa Swing
dinsdag
20
februari
2018

Sa Swing is een muzikaal kwartet, geïnspireerd door de legendarische gitarist Django Reinhardt en violist Stéphane Grapelli. Het ensemble brengt deze muziek op een toegankelijke wijze met passie en bravoure, doch weerhoudt zich niet van buiten de lijntjes te kleuren en andere muzikale invloeden te integreren zoals latin en bossanova.

Sa Swing bestaat uit de traditionele bezetting van een Gypsy Jazz band; solist gitaar, ritmegitaar, contrabas, solist viool, aangevuld met accordeon.

Sa Swing weet zich aan te passen aan uw specifieke situatie. De musici weten zich op de achtergrond te houden maar ook op het juiste moment naar de voorgrond te treden. Het kwartet is inzetbaar op elke feestelijke gelegenheid of receptie, of als avondvullend programma.

Een jaren 30 Hot Club de France sfeer gegarandeerd !

website: Sa Swing
line up:

Dominique Nelis: gitaar
Donald Raymaekers: ritme gitaar
André 'Johnny' Swijgers: viool, accordeon
Rob Vanspauwen: contrabas

concert recencie
fotopagina

  Hugo Boogaerts & Moon Express
dinsdag
30
januari
2018

Deze formatie ( voorheen HB Express) voert je mee alsof je op een trein (Express) een rit maakt door diverse stijlen zoals jazz, funk, soul en rhythm & blues.
De stijl laat zich niet onder een noemer vangen, maar de 'groove' en het samenspel tussen de musici staat centraal en wordt gevormd door de invloed van de elk zeer persoonlijk spelende musici die liever niet denken in termen van één bepaalde stijl. Ze komen uit Vlaanderen en Wallonië. Hugo Boogaerts: saxofoons, dwarsfluit en zang, is al meer dan 23 jaar de bezieler van deze stomende formatie en verantwoordelijk voor het grootste aandeel van de composities die bestaan uit, weeral, een aanstekelijke groove met hierover een originele en soms zelfs grappige melodieën. Dit laatste zal menigeen niet verbazen als je weet dat hij al jaren vast lid was van de vernieuwende formatie 'Wizards of Ooze' waarmee hij, zoals met zijn eigen formatie, door heel Europa toerde. De composities neigen ook meer en meer naar deze laatstgenoemde band waarbij Hugo’s aandeel de sound sterk beïnvloedde.

Laat U verbazen door deze groep muzikanten die zelfs de niet-jazzliefhebbers niet onberoerd laten.

website: Moon Express
line up:

Hugo Boogaerts: lead vocals, saxophones, flute, keyboards, compositions
Nico Schepers: trumpet, flugelhorn
Mike Roelofs: Fender Rhodes, piano, keyboards, vocals
Stan Driesen: keyboards
Alain Verhiest: bass
Joris Peeters: drums

concert recencie
fotopagina

  Sofie
dinsdag
21
november
2017

Sofie werd ontdekt in 1973 in de Ontdek de ster-wedstrijd. In 1975 ging ze bij de discoformatie Trinity van Fred Beekman en Bob Baelemans zingen tot deze groep in 1978 uit elkaar ging. Een succes uit die tijd was de single 002.345.709 (That's my number). In 1982 scoorde ze een bescheiden hit met I Love You.

In 1983 nam ze deel aan de Belgische preselectie voor het Eurovisiesongfestival met het lied Nummer één. Ze moest het uiteindelijk afleggen tegen Pas de Deux. In 1987 nam ze met het liedje Door jou opnieuw deel aan de Belgische preselecties voor het Eurovisiesongfestival maar strandde op een zesde plaats.

In 1989 bracht Verbruggen het jazz-album When Morning Comes uit met onder andere pianist en goede vriend Jack van Poll en gitarist Philippe Catherine. Ook had zij een rol in de musical Jesus Christ Superstar van 1999. Op het album 'Love Loops' (CNR) zong ze een duet Bobby Womack. Van 1996 tot 2012 was Sofie zangdocente aan het Conservatorium van Gent. In 2007 bracht zij een album met klassiek orkest uit: Songs in the Key of Love olv Dirk Brossé. Daarop staat ook een duet met Mike & The Mechanics-zanger Paul Carrrack.

In 2014 bracht ze met haar album 'Ella To Bacharach' een album uit waarop composities stonden van Burt Bacharach gebracht door Ella Fizgerald.

Vorig jaar was Sofie nog headliner op Jazzwood.

website: Sofie
line up:
Sofie: vocals - Hervé Martens: keyboards - Bart De Nolf: double bass
Pim Dos: drums

concert recencie
fotopagina

  KollecTiv
dinsdag
17
oktober
2017

KollecTiv brengt een repertoire van standards, bebop, hardbop, moderne jazz...
De nadruk ligt op de traditie binnen de diverse stijlen en improvisatie binnen de structuur van de stukken.
Muziek waar wij ons goed bij voelen en die ons blij maakt. De muzikanten zijn mensen die een grote ervaring meedragen met een groot respect voor de muziek die ze spelen.

concert recensie
fotopagina

History JazzCafe 4.0
  Andres Liefsoens Quartet
dinsdag
28
maart
2017

Met dit Andres Liefsoens Quartet krijgen we bekend volk over de vloer. Andres zelf is een meester in vibrafoon en miramba. Hij was ook al aanwezig bij de opening van dit seizoen want is ook lid van ‘The Very Big Band’. Voor zijn Quartet doet hij beroep op Hendrik Braeckman op gitaar en een ritme sectie die bestaat uit drummer Luc Vanden Bosch en contrabassist Flor Van Leugenhaeghe.

Samen staan ze garant voor een avond vol melodieuze en soms wisselende gevoelens. Van vrolijk tot droevig, van aaibaar tot agressief maar steeds met passie.

concert recensie
fotopagina

  Schepers-Nardozza Delirium Quintet

dinsdag
28
februari
2017

Twee trompetten, en een ritme sectie, een niet alledaagse bezetting. Carlo Nardozza en Nico Schepers, de twee trompettisten van dienst hebben hun in de nationale en internationale jazzscène al meer dan verdiend. Tijdens hun vele ontmoetingen groeide tussen beiden een hechte vriendschap. Beiden begonnen ze plannen te smeden voor een uniek muzikaal project waar we die avond zullen van kunnen genieten.

Nico Schepers en Carlo Nardozza worden bijgestaan door gitarist Tim Finoulst en een ritme sectie met Bart de Nolf (contrabas) en Toni Vitacolonna (drums).

concert recensie
fotopagina

  Artois
dinsdag
31
januari
2017

Els Artois is een 39-jarige vocaliste afkomstig uit Haacht. Deze zomer wist ze samen met de band Jazzisfaction nog de eerste plaats weg te kapen op een internationaal Big Band concours. Een jury met Scott Hamilton en Ack van Royen als gerenommeerde jazzmuzikanten verkoos deze Els Artois als ‘Beste soliste’.

In 2013 was deze Els Artois nog te zien op ‘The Voice van Vlaanderen’ en vorig jaar stond ze nog aan de zijde van Paul Michiels op Jazzwood. Op deze avond wordt Els bijgestaan door Chris Mentens (contrabas), Herman Pardon (drums) en Bram Weijters aan de keyboards.

concert recensie
fotopagina

  LVP new 4tet
dinsdag
22
november
2016

Een avond vol swingende grooves banen zich een weg doorheen het repertoire van jazzstandards en  fris gearrangeerde pop-song met eigen werk. Excellente vibes zullen zonder meer die avond het JazzCafé in vervoering brengen. Maak u op voor een avond met een stevige brok energie met nummers als Johny Green zijn ‘Body & Soul’ of laat je meeslepen door een eigen bewerking op ‘Can’t Buy Me Love’ van ‘The Fab Four’.

LVP new 4tet bestaat uit Lennart Van Praet (piano), Bart Borremans (tenorsax) Guylain Domas (bass) en Michael Trompeneers (drums).

concert recensie
fotopagina

  The Very Big Band
dinsdag
25
oktober
2016

1994. The Yellow City Big Band en de Double L. Big Band, twee gerenommeerde big bands uit de Kempen voegen zich samen tot een nieuw ensemble. De twee respectievelijke orkestleiders Jan Van Giel en Luc Lambrechts besloten om hun bands en muzikaal potentieel te fusioneren tot één, sterke big band...

The Very Big Band was geboren!

In 1999 namen ze hun eerste album op met als titel: ‘Strike Up The Very Big Band’ In 2014 vierde ze hun 20-jarig bestaan met een nieuw album  met werk van Jan Van Giel en Jan Muës . Er verscheen ook  een videoclip van het nummer ‘Glad To Be Me’. Onder leiding van dirigent Nico Schepers zal deze 18 man sterke big band u ongetwijfeld meenemen in een wereld vol swing en jazz.

History JazzCafe 3.0
  Marithé Van der Aa & Jan Muës Quartet
dinsdag
22
maart
2016

Dit is de avond dat we jullie reeds uitwuiven voor dit jazz seizoen. We kunnen jullie niet genoeg bedanken want zonder de support van u en alle talrijke jazzvrienden konden we dit uiteraard niet verwezenlijken. Voor dit seizoen was het idee ontstaan om onze eigenste Jan met zijn Quartet nogmaals aan het werk te zetten maar wel niet om zelf in de spotlights te gaan staan maar om de nieuwe aankomende generatie een kans te geven om zich te meten met enkele ouwe rotten in het vak.

Als eerste in het rijtje viel ons oog op Marithé VanderAa. Deze Limburgse nachtegaal studeerde eerst in Hasselt onder de vleugels van Kim Versteynen. Om haar horizonten te verruimen en misschien wel om papa en mama wat extra op kosten te jagen verkaste deze Limburgse naar het conservatorium van Berlijn. Een stad waar muziek leeft en waar deze Marithé VanderAa volledig zou kunnen ontluiken.

Samen met  Jan Muës ( trompet en bugel), Johan Sabbe (piano), Mario Vermandel (contrabas) en ‘mijn’ favoriete jazz drummer Luc Vanden Bosch brengt deze Marithé VanderAa standaards waarmee ze u zal verbazen en tegelijkertijd ons de geruststelling zal bezorgen dat de toekomst van onze Belgische jazz verzekerd zal blijven. Zie dus dat je 22 maart zeker aanvinkt in je agenda en tot dan.

concert recensie

  OakCity Jazz Band
dinsdag
23
februari
2016

Op dinsdag 23 februari, nemen we u  mee naar New Orleans.  De Oakcity Jazzband is een streetband van formaat  die de heerlijke muziek uit het ‘French Quarter’ weer tot leven wekt. De roots van De ‘Amazing Seven’ van The Oakcity Jazzband  liggen in Maaseik AKA Eikerstad en dus is er even een kleine volksverhuizing want Herman Vanspauwen, Hubert Kerkhofs, Gaene Luyten, Bob Schweig, Frank Brulez, Patrick Weeghmans en Lieven Winkels verhuizen voor een avond met gans hun aanhang richting JazzCafé Den Egger.

The Oakcity Jazzband, dat is ‘Hot Jazz’ ,een strekking die vorige eeuw ontstond in New Orleans. Dixieland is een samensmelting van verschillende stijlen zoals o.a. ragtime en blues, en het begrip ‘entertainment’ is bij deze muziek steeds aanwezig.  Ook ‘Satchmo’ speelde Dixie in zijn beginjaren. Dixieland leeft in de straten van New Orleans waar ze zelfs met een ‘funeral march’ een feestje kunnen bouwen!

Helaas zitten we niet in New Orleans maar door de inbreng van hun opzwepende jazz wanen we ons meteen  in ‘Bourbon Street’. Nummers als ‘Alexander’s Ragtime Band’, C’est Si Bon’ en ‘Canal Street’ zorgen voor een spetterende avond. So,relax and enjoy!

concert recensie

  André Donni Quartet
dinsdag
26
januari
2016

We hopen dat iedereen dit nieuwe jaar goed heeft ingezet! Vandaag starten we met het eerste van de 3 resterende concerten van het seizoen ‘JazzCafé Den Egger 3.0’. We hebben nog mooie concerten in petto en stellen u vandaag voor aan  het André Donni Quartet.

Andre Donni, klarinettist en saxofonist, werd geboren op 15 augustus 1971, als zoon van bluesgitarist Willi Donni. In 1992 richtte André Donni  met gitarist Jokke Schreurs de groep ‘A Drum is a Woman’ op.  In die  jaren negentig speelde hij samen met pianist Charles Loos bij ‘The Sweet Substitutes’, een formatie waar we ook Luc Vanden Bosch op de percussie terug vinden . Andre Donni was ook al te bewonderen aan de zijde van Toots Thielemans en Philip Catherine.

Vanavond  neemt het André Donni  Quartet u mee  naar de wereld van de swing en meer bepaald naar deze van Benny Goodman. André’s grootste voorbeeld is evenwel Duke Ellington, en hij  droomde ervan ooit met deze legende te kunnen jammen,  helaas blijft dit een droom want  Duke speelt al sinds 1974 hierboven in de ‘giant jam’ .
Geniet nog van deze fijne jazz avond en sing, sing, sing!

  Les Tzigales
dinsdag
24
november
2015

Vanavond gooien we het weer over een andere boeg en we zijn zeker dat we u een ‘echanted evening’ vol van sentiment aanbieden. Daar zorgen ‘Les Tzigales’ wel voor.

Les Tzigales dat zijn Ramsy Irani (solo gitaar en zang), Alexandre Tripodi (viool), Sam Stuyck (zang en ritme gitaar), Frank de Wolf (contrabas) en Eric Rits (drums).  Ook bij het Jan Muës Quartet zat Eric Rits aan de ‘batterie’.

Wat mogen we verwachten? Les Tzigales nemen u mee naar de broeierige jazzclubs van Parijs met opzwepende ‘Gitanes Jazz’. Met zekerheid roepen ze herinneringen op aan een landgenoot die deze stijl wereldberoemd heeft gemaakt en dan hebben we over ‘onze’ Django Reinhardt en zo mogen we toch ook een beetje chauvinistisch zijn.

Natuurlijk is het niet al ‘jazz manouche’ wat de klok slaat, ook de klanken van heerlijke musette doen u wegdromen naar de overs van de Seine. Franse legenden als Jacques Dutronc, Sacha Distel en Charles Trenet dragen er toe bij dat ook vanavond geniet van heerlijke jazz momenten. Il est ‘neuf’ heures, Montaigu s’éveille….

concert recensie

  Jan Muës Quartet
(Chet Baker Tribute)
dinsdag
22
maart
2015

Als opener van het nieuwe seizoen geven we uiteraard voorrang aan een culturele duizendpoot uit onze eigenste gemeente en dan denken we in de eerste plaats aan Jan Muës zelf. Het is algemeen geweten dat hij Chet Baker een warm hart toedraagt.

Chet Baker (1929-1988) was één de grootste exponenten van de Cool Jazz aan de West Coast en met  deze ‘Tribute’ wil Jan en zijn Quartet U dan ook graag doen wegdromen naar de jaren ’50 en ’60 toen wereldhits als ‘My Funny Valentine’, ‘There Will Never Be Another You’ of ‘Every Time We Say Goodbye’ dagelijks op de radio te horen waren. Samen met zijn uitstekende Quartet dat bestaat uit Jan Muës (bugel & vocals), Peter Verbraken (guitar) en de ritme sectie bestaande uit Mario Vermandel (bass) en Eric Rits (drums) willen ze jullie een meer dan aangename avond doen beleven met niets dan ‘standards’ die bekend in de oren zullen klinken.

Geniet dus in het gezelschap van een lekker wijntje of ons maandelijks ‘promobier’ en laat deze jazzavond U doen weg dompelen in een roes van nostalgie.

concert recensie

History JazzCafe 2.0
  The Swing Dealers

dinsdag
31
maart
2015

 

  Hans Van Oost Quartet
dinsdag
24
februari
2015

 

  Jan Muës & Peter Vandendriessche Combo
dinsdag
20
januari
2015

 

  Lillee's Land
dinsdag
25
november
2014

 

  Ben Vanderweyden Quartet
dinsdag
28
oktober
2014

 

History JazzCafe 1.0
  Peter Vandendriessche Quartet

dinsdag
20
mei
2014

 

  The Swing Dealers
dinsdag
29
april
2014

 

  Kim In The Middle
dinsdag
25
maart
2014

 

  Abrigo Quartet
dinsdag
18
februari
2014

 

  Jan Muës Quartet
dinsdag
28
januari
2014